Segona edició
Beca en
Comunicació audiovisual
Montserrat Minobis
Luisa del Carmen Martínez-García i Anna Teixidor Colomer guanyadores de la 2a edició
Luisa del Carmen Martínez-García
Descarregar treball guanyador:
“ANALISI DE LES BONES PRACTIQUES DELS MITJANS AUDIOVISUALS DE SERVEI PUBLIC A ESPANYA I CATALUNYA”
Anna Teixidor Colomer
Descarregar treball guanyador:
“DONES EN SITUACIÓ DE POBRESA, D’ORIGEN MIGRANT I EXPLOTADES SEXUALMENT. EL CONTROL TERRITORIAL A LA ZONA FRONTERERA (2000-2020)”
Presentació de la segona edició de la beca en comunicació audiovisual Montserrat Minobis
Vols veure com va anar la primera edició de la beca?
Recull de premsa
Entrevista Luisa del Carmen Martinez:
Vídeo - lliurament treballs
Vídeo - entrevista amb Luisa del Carmen Martínez-García
Vídeo - entrevista amb Anna Teixidor
Beca d’investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis. L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya impulsen la Beca d’investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis, en la segona edició 2023, amb l’objectiu de promoure i difondre un treball de recerca sobre programes i productes de contingut feminista, és a dir que incloguin la perspectiva de gènere, emesos en qualsevol format audiovisual per a millorar-ne el coneixement i fer-ne divulgació.
Punts a tenir en compte:
La beca tindrà una dotació econòmica de 5.000 euros
Corpus: mitjans audiovisuals públics i/o privats generalistes així com també pot abastar una mostra dels d’àmbit local i comarcal
Qui s’hi pot presentar: persones llicenciades en Periodisme i Ciències de la comunicació, col·legiats i col·legiades del Col·legi de Periodistes, associades de l’Associació de Dones Periodistes i qui acrediti experiència en recerca en continguts audiovisuals amb perspectiva de gènere.
Perfil biogràfic
Montserrat Minobis i Puntonet (Figueres, 1942 – Barcelona, 2019) va ser periodista i feminista. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres i en Ciències de la Comunicació. El 1961 va començar a treballar a Ràdio Popular de Figueres i també va fer diverses col·laboracions a la premsa local. Més tard va treballar a Ràdio Peninsular, Ràdio 4 i al programa “Miramar” de TVE.
Va col·laborar a publicacions com Canigó, Hora Nova, Empordà Federal, El Punt, Hoja del Lunes, Oriflama o Serra d’Or. El 1976 forma part de la Comissió organitzadora de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona celebrades al Paranimf de la Universitat de Barcelona.
En la vessant política va militar, els anys 70 del segle XX, a Unió Democràtica de Catalunya, a Nacionalistes d’Esquerra i l’any 1995 va formar part de la candidatura d'Iniciativa per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona.
Membre fundadora de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya l'any 1992, va ser presidenta de l'entitat durant 10 anys. Des del 1994 al 2002 va presidir la Xarxa Europea de Dones Periodistes.
El desembre de 2001 va ser elegida degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya (2001-2004). Entre els anys 2004-2005 va exercir de directora de Catalunya Ràdio.
El setembre de 2010 presideix La Independent, Agència de Notícies amb Visió de Gènere. I entre els anys 2016-2019, fins la seva mort, coordina la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG).
Premis i reconeixements:
El 1987 rep el premi Ciutat de Barcelona, pel programa “Barcelona Oberta” de Ràdio 4.
El 1990 rep el premi Espais del Centre d'Arts Contemporanis de Girona.
El 1991 rep el premi Atlàntida del Gremi d'Editors de Catalunya; el 1992 el premi Òmnium de Ràdio i el 1993 el premi del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN).
Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1996.
El 2003 rep el premi especial "Micrófono" de la Asociación de informadores de Prensa, Radio y Television.
El 2012 va obtenir el Premi a la Trajectòria Periodística de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el 2019 rep premi de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género, per a la trajectòria periodística.
Finalment, el 2019 el Col·legi de Periodistes de Girona li atorga la Mosca de Girona, a títol pòstum.
Publicacions:
Aureli M. Escarré: abat de Montserrat, 1946-1968. (1978)
En L'Atles de la Diversitat redacta el capítol III Les formes culturals, l'apartat La Ràdio, Enciclopèdia Catalana, BCN 2004
Rigoberta Menchú. La veu dels indígenes. Biografia. Pòrtic. BCN. Col·lecció dones del XX, 2003
Aquí Ràdio… Crònica de les Ones a les comarques de Girona (1933- 1982). Coautora amb Rosa Gil, 2004